پاسپورت ایران در میان ضعیف‌ترین‌های جهان؛ استرالیا و نیوزیلند در جمع برترین‌ها

پاسپورت ایران در میان ضعیف‌ترین‌های جهان؛ استرالیا و نیوزیلند در جمع برترین‌ها

جدیدترین رتبه‌بندی جهانی گذرنامه‌ها نشان می‌دهد شکاف میان کشورهای قدرتمند و ضعیف از نظر آزادی سفر همچنان عمیق است؛ جایی که ایران در پایین جدول و استرالیا و نیوزیلند در جمع برترین‌ها قرار دارند.

به گزارش رادیو نشاط، در تازه‌ترین رتبه‌بندی جهانی گذرنامه‌ها در سال ۲۰۲۶، پاسپورت ایران در میان ضعیف‌ترین پاسپورت‌های جهان قرار گرفته، در حالی که کشورهایی مانند استرالیا و نیوزیلند همچنان در جمع گذرنامه‌های قدرتمند قرار دارند.

بر اساس جدیدترین گزارش شاخص جهانی گذرنامه‌ها (Henley Passport Index)، پاسپورت ایران در سال ۲۰۲۶ در حدود رتبه ۹۱ جهان قرار دارد و شهروندان ایرانی تنها به حدود ۴۰ کشور بدون ویزا یا با ویزای فرودگاهی دسترسی دارند.

در صدر این رتبه‌بندی،
سنگاپور در رتبه ۱ قرار گرفته و امکان سفر بدون ویزا به بیش از ۱۹۰ کشور را فراهم کرده است.
پس از آن،
ژاپن و کره جنوبی در رتبه ۲،
و کشورهایی مانند آلمان، فرانسه و اسپانیا در رتبه‌های ۳ و ۴ قرار دارند.

در میان کشورهای اقیانوسیه،
استرالیا در حدود رتبه ۷ جهان
و نیوزیلند در حدود رتبه ۶ جهان قرار گرفته‌اند و هر دو از جمله پاسپورت‌های قدرتمند با دسترسی به بیش از ۱۸۰ کشور محسوب می‌شوند.

در پایین جدول،
افغانستان در رتبه ۱۰۳ (آخر جدول) قرار دارد و ضعیف‌ترین پاسپورت جهان شناخته می‌شود.
پس از آن، کشورهای سوریه، عراق و یمن نیز در میان پایین‌ترین رتبه‌ها قرار دارند.

این رتبه‌بندی کشورها را از رتبه ۱ تا حدود ۱۰۳ دسته‌بندی می‌کند و جایگاه هر کشور بر اساس تعداد مقاصد قابل سفر بدون ویزا یا با ویزای فرودگاهی تعیین می‌شود.

کارشناسان تأکید می‌کنند عواملی مانند روابط دیپلماتیک، ثبات سیاسی و اقتصادی و میزان توافق‌های بین‌المللی، نقش کلیدی در قدرت گذرنامه کشورها دارند.